K útokom v Bagdade sa prihlásilo krídlo al-Káidy

18.02.2013 Celý región

Bagdad (TASR) - Iracké krídlo al-Káidy sa dnes prihlásilo k zodpovednosti za výbuchy bômb uložených v autách, ktoré v šiitských štvrtiach metropoly Bagdad zabili v nedeľu 28 ľudí. Militantná sieť uviedla, že sa tým pomstila sa potláčanie sunnitských moslimov vládou. Odnož al-Káidy nazvaná Islamský štát v Iraku a ďalšie sunnitské islamistické zoskupenia sa stavajú proti vláde premiéra Núrího Málikího, ktorá podľa ich slov diskriminuje sunnitskú menšinu v krajine, vysvetľuje agentúra Reuters.
Al-Káida bola kedysi jadrom povstania proti americkým vojakom v Iraku, teraz však zameriava svoje útoky najmä proti šiitom a miestnym bezpečnostným silám. Snaží sa tým vyvolať všeobecné sektárske násilie, ktoré už aj v rokoch 2006-07 priviedlo Irak, významného ropného producenta, na pokraj občianskej vojny. "Hovoríme sunnitom v Bagdade a inde: situácia, v ktorej dnes žijete, je presne taká, pred akou vás mudžahedíni pred rokmi varovali. Kráčate temným tunelom," uvádza sa vo vyhlásení, dnes zverejnenom na islamistickej webovej stránke. Najmenej osem bômb explodovalo v nedeľu pri obchodoch a reštauráciách na rušných obchodných uliciach Bagdadu. Jeden výbuch odtrhol priečelia obchodov vo štvrti Kajjará; druhý zničil auto, ktorého zvyšky a časti zdeformovaného motora rozhádzalo po hlavnej ulici v rušnej obchodnej štvrti Karráda.
Povstalci stupňujú útoky v období, keď Málikí čelí dvojmesačným protestom tisícov sunnitských moslimov v západoirackých provinciách. Sunniti obviňujú premiérovu vládu, že ich náboženskú vetvu odsúva na okraj spoločnosti.
Málikího vláda je koaličná a pozostáva zo šiitov, sunnitov a etnických Kurdov. Šiitský premiér ponúkol protestujúcim ústupky, ako napríklad prepustenie väzňov zadržiavaných bezpečnostnými silami a zmeny zákonov, ktoré sú podľa tvrdení sunnitov namierené proti nim. Islamský štát v Iraku a ďalšie sunnitské islamistické zoskupenia uskutočňovali po odchode amerických vojakov z Iraku v decembri 2011 najmenej jeden veľký útok mesačne. Od januára tohto roka však zaútočilo na rôzne ciele už vyše desať samovražedných bombových atentátnikov.
 

Vyberte región